ПОЛЬСЬКА МЕНШИНА ЯК ЧИННИК УКРАЇНО-ПОЛЬСЬКОЇ СПІВПРАЦІ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

Автор(и)

  • Олег Ярославович Калакура Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України, Ukraine

Ключові слова:

етнополітологія, Україна, польська національна меншина, полонія, українсько-польські відносини, етнічне відродження

Анотація

Розкрито роль польської національної меншини в становленні рівноправних українсько-польських відносин в умовах відновлення і утвердження державної незалежності України і Польщі, її вплив на україно-польську співпрацю. Розглянуто етнокультурну мобілізацію української полонії, участь у політичному, економічному та культурно-освітньому міждержавному діалозі.

Біографія автора

Олег Ярославович Калакура, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України

доктор політичних наук, провідний науковий співробітник відділу національних меншин

Посилання

Договір між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 43.

Шевченко Тарас. Твори в трьох томах. – Т. 1. – К., 1963.

Національний склад населення України та його мовні ознаки. За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 р. – К., 2003.

Про національні меншини в Україні. Закон України, прийнятий 25 червня 1992 р. // Національні відносини в Україні у ХХ ст. – К., 1993.

Вахніна Л. К. Відродження польсько діаспори в Україні // Україна і Польща – стратегічне партнерство. Історія. Сьогодення. Майбутнє. – Ч. ІІ. – К., 2002.

Тищенко К. Метатеорія мовознавства. – К., 2000.

Dziennik Kijowski. – 1999. – № 20.

Пилипенко Т. Забезпечення мовно-освітніх потреб національних меншин України // Форум націй. – 2003. – № 1(9).

Рекомендації засідання круглого столу «Імплементація положень Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» (м. Київ, 11 червня 2007 р.).

Яблоньски Е. К чему стремится польская диаспора в Украине // Всеукраинские ведомости. – 1997. – 3 апреля.

Угода між Урядом України і Урядом Республіки Польща про взаємні безвізові поїздки громадян // Політика і час. – 1997. – Ч. 39.

Конвенція між Урядом України і Урядом Республіки Польща про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень // Вісник податкової служби України. – 1995. – № 2.

Угода між Урядом України та Урядом Республіки Польща про взаємні заохочення і захист інвестицій. – Історико-архівне управління МЗС України, ф.: Міжнародні договори України, док. № 210.

Договір між Урядом України та Урядом Республіки Польща про співробітництво в сфері науки і техніки. – Історико-архівне управління МЗС України, ф.: Міжнародні договори України, док. № 207.

Лишко В. Наукові зв’язки України та Польщі в 1990 рр. // Україна – Польща: історія і сучасність. – Ч. ІІ. – К., 2003.

Україна – Польща: історія та сьогодення. Каталог / упор. Т. Зарецька та ін. – К., 2004. – 45 с.

Жижара Є. Єврорегіон «Буг»: перші кроки співробітництва // Волинь. –1995. – 30 листопада.

Dziennik Kijowski – 1997. – № 97.

Голибард Є. І. По-сусідськи. Польський вектор. Документальна розповідь про династичне п’ятнадцятиріччя (1989-2004 рр.), про роль і наслідки використання національної ідеї в Україні та Польщі. Суспільно-економічні порівняння на тлі нерішучості, непевності й невизначеності. – К., 2004.

Бабак О. Політичні відносини України та Польщі у 1980-2005 р. // Поляки на півдні України: Історія і сьогодення. – Жешов – Київ – Миколаїв, 2008. – Т. 2.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ІСТОРІЯ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН