ТАЙСЬКО-АМЕРИКАНСЬКІ ВІДНОСИНИ у ХХІ ст.

Автор(и)

  • Наталія Іванівна Земзюліна Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Ukraine
  • Людмила Анатоліївна Вовчук Чорноморський державний університет імені Петра Могили, Ukraine

Ключові слова:

США, Південно-Східна Азія, В’єтнам, Філіппіни, Таїланд, Сінгапур, Індонезія, Малайзія, військова співпраця

Анотація

У цій статті автор акцентує увагу на важливості регіону Південно-Східної Азії для США на сучасному етапі,що досить чітко простежується у проголошеній Б.Обамою зовнішньополітичній стратегії США щодо співпраці з країнами Південно-Східної Азії та регіону у цілому. За відносно короткий проміжок часу (2009-2011 рр..) США вдалося заявити про себе як про країну, що ніколи не залишала Південно-Східну Азію і має намір виступати гарантом миру і стабільності в регіоні. У вищій ступені плідно розвивається співпраця США з Таїландом. Хоча і існують певні складнощі у відносинах. Інтенсифікація військово-політичного співробітництва США з країнами Південно- Східної Азії викликає цілком виправдані побоювання з боку Китаю і сприяє посиленню американсько-китайського суперництва в регіоні.

Біографії авторів

Наталія Іванівна Земзюліна, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького

доктор історичних наук, доцент, декан історичного факультету

Людмила Анатоліївна Вовчук, Чорноморський державний університет імені Петра Могили

кандидат історичних наук, ст. викладач кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики

Посилання

Лексютина Я.В. Политика США в Юго-Восточной Азии при Б. Обаме: укрепление союзнических отношений и формирование нових партнерств / Я.В. Лексютина // Исторические, философские, политические и юридические науки, культурология и искусствоведение. Вопросы теории и практики. – 2012. – № 7 (21). – C. 110.

Радиков И.В. Дисперсия современной архитектуры безопасности в АТР: глобальные тенденции и региональные особенности / И.В. Радиков // Социальные и гуманитарные науки на Дальнем Востоке. – 2011. – № 2. – С. 12.

Лексютина Я.В. США – КНР: соперничество в Юго-Восточной Азии обостряется / Я.В. Лексютина. // Азия и Африка сегодня. – 2012. – № 3. – С. 4.

Thailand: Background and U.S. Relations // CRS Report for Congress. – June 5, 2012. – P. 20.

Thailand: Background and U.S. Relations // CRS Report for Congress. – June 5, 2012. – P. 13.

Clinton H. America’s Pacific Century. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.state.gov/secretary/rm/2011/11/176999.htm

Лексютина Я.В. Политика США в Юго-Восточной Азии при Б. Обаме: укрепление союзнических отношений и формирование нових партнерств. – C. 111.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ІСТОРІЯ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН