ГРОШОВА ЕМІСІЯ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ В ПЕРІОД ДИРЕКТОРІЇ, ПРЕДСТАВЛЕНА В КОЛЕКЦІЇ МУЗЕЮ ГРОШЕЙ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Н. О. Тріфонова Головний зберігач фондів Музею грошей Національного банку України, Ukraine

Ключові слова:

Директорія, грошовий знак, революція, емісія

Анотація

У статті подається та аналізується грошова емісія на українських землях 1918 -1920 роках. В роки політичної та економічної нестабільності, оточені з усіх сторін ворогами, українці вперто та відчайдушно творили свою історію – історію власної, самостійної держави. Через внутрішні розбіжності та зовнішню загрозу на початку XX сторіччя ця спроба закінчилася невдачею. Проте створила базу відродження української державності, що й було успішно здійснено в 1991 році. Не останню роль в цьому відіграла і власна грошова одиниця. В колекції Музею грошей репрезентовано одні з останніх грошових одиниць, випущених Директорією Української Народної Республіки.

Посилання

Тхоржевський Р. Й. Нариси історії грошей в Україні (з давніх часів до сучасності) [Текст] : Навч. посіб. – Т. : Вид-во Карп’юка, 1999. – 238 с.

Скоморович І. Г. Історія грошей і банківництва / І. Г. Скоморович, С. К. Реверчук, Я. Й. Малик та ін. [Під-ручник / За заг. ред. д-ра екон. наук, проф. С. К. Реверчука]. – К. : Атіка, 2004. – 340 с.

Харитонов Д.Українські паперові гроші, 1917–2005. Каталог. – К., 2005. – 112 с.

Мартос Б. Гроші Української держави / Б. Мартос, Я. Зозуля. – Мюнхен, 1972. – 100 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті