ПОЛІТИЧНА ЕМІГРАЦІЯ ЮРІЯ БОЙКА-БЛОХІНА в 60–90-х рр. XX ст.

Автор(и)

  • Я. І. Карпюк Чорноморський державний університет імені Петра Могили, Ukraine

Ключові слова:

політична діяльність, еміграція, україністика, Юрій Бойко-Блохін, європейський світ

Анотація

У статі автор подає детальну інформацію про громадську та політичну діяльність Юрія Бойка-Блохіна в європейському світі в 60–90-х рр. XX ст., наводить низку заходів, проведених професором у різних містах Німеччини, та відповідну реакцію західного світу. Використовуючи епістолярну спадщину, наведено листування професора з пар-тійними чиновниками Німеччини.
Наголошуючи на тому, що громадська та політична діяльність будь-якого наукового чи політичного діяча та його наукові доробки завжди мали значний вплив на форму-вання державності тієї чи іншої країни, можна зробити висновок, що піднесення проб-леми визволення України та поширення україністики, на що саме була спрямована діяльність Юрія Гавриловича, було досить актуальною та нелегкою справою.
Пізніше в появі сучасної України як незалежної держави та теоретичному обґрун-туванні цього процесу як логічного та закономірного цей чинник зіграв важливу роль. Як висновок, автор наголошує на тому, що в часи, коли країна знову переосмислює історію та біографії своїх історичних діячів, бореться за правду та справедливість, дослідження життя та діяльності одного з найяскравіших представників української політичної і творчої еміграції є досить актуальною тематикою.

Біографія автора

Я. І. Карпюк, Чорноморський державний університет імені Петра Могили

здобувач кафедри історії

Посилання

Нитченко Д. Творчість видатного літературознавця, професора, доктора Ю. Бойка / Дмитро Нитченко // Визвольний Шлях. – 1983. – Кн. 10. – С. 1254–1263.

Рева Л. Г. Вчений з життєписом політика / Л. Г. Рева // Українське слово. – 1994. – № 7. – С. 5.

Скорина Л. Юрій Бойко-Блохін / Лариса Скорина // Література та літературознавство української діаспори. – 2005. – С. 339–341.

Тетерина-Блохін Д. Вибрані твори в шести томах. – Том IV : Філософія, історія, літературознавство / Дарина Тетерина-Блохін. – Мюнхен ; Київ : Поліграфічний центр «Фоліант», 2004. – 420 с.

Тетерина-Блохін Д. Діяльність Юрія Бойка-Блохіна на тлі подій в ОУН (1969–1993 рр.): до 70-ліття діяльності ОУН та 90-ліття Ю. Бойка-Блохіна / Дарина Тетерина-Блохін. – Мюнхен ; Київ : Наукова думка, 1999. – Т. 3. – 251 с.

Тетерина-Блохін Д. Діяльність Юрія Бойка-Блохіна в німецькому світі (До 100-річчя від Дня народження професора) / Дарина Тетерина-Блохін. – Переяслав-Хмельницький : Наука, 2009. – 400 с.

Тетерина-Блохін Д. Короткі штрихи історії ОУН та політичної діяльності Юрія Бойка-Блохіна (до 70-річчя ОУН та 90-річчя з дня народження Ю. Бойка-Блохіна) / Дарина Тетерина-Блохін. – Мюнхен ; Київ : Наукова думка, 1999. – Том II. – 280 с.

Тетерина-Блохін Д. Об’єднання українських письменників «Слово» на еміграції в Європі / Дарина Тетерина-Блохін. – Київ ; Мюнхен : СКД, 2005. – 178 с.

Тетерина-Блохін Д. Епістолярна спадщина Юрія Бойка-Блохіна. – Том 2 / Дарина Тетерина-Блохін. – Мюнхен ; Тернопіль : Видавничий центр «Вектор», 2014. – 500 с.

Українська діаспора: літературні постаті, твори, бібліографічні відомості / [за ред. В. А. Просалової]. – Донецьк : Східний видавничий дім, 2012. – 516 с.

Шитюк М. М. Бойко-Блохін Юрій Гаврилович / Микола Миколайович Шитюк, Євген Григорович Гор-буров, Кирило Євгенович Горбуров // Слава і гордість Миколаївщини. 75-річчю утворення Миколаївської області присвячується. – Миколаїв : Видавець П. М. Шамрай, 2012. – С. 46–53.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ВІТЧИЗНЯНА ТА ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ